Hoe vet is vet eigenlijk?

Op zoek gegaan in mijn ‘bijbel’ om meer te weten te komen over vetten.

 

Als vrouw zijnde bestaat je lichaam voor 25% uit vet. Dat zijn 153.000 kcal die opgeslagen zitten in mijn lichaam! Het lopen van een marathon kost je ongeveer 3.000 kcal, dus in theorie zou ik 51 marathons kunnen rennen zonder te eten en te drinken. Dankjewel vetjes.

Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Dit geeft alleen maar aan dat je een ontzettend grote opslag van vet in je lichaam hebt. Dit is ooit bedacht, bedacht door iemand die het lichaam zo in elkaar heeft gezet dat alles precies past en zo dat overal genoeg van aanwezig is om alle functies te vervullen. Maar dat zou betekend dat die enorm grote hoeveelheid vet in mijn lichaam ook een functie heeft. Yes it does! 


Vet is een bron van energie, in eerstinstantie haal je energie uit koolhydraten maar vetten gaan het op den duur overnemen. Tijdens een lange inspanning of een inspanning met een lage intensiteit zit je in de vetverbranding. 1g vet levert namelijk 9 kcal, ten opzichte van de 4 kcal die 1g koolhydraten levert is dit dus super efficiënt! Bovendien kan je vet makkelijk vervoeren en opslaan in het lichaam.

Vetten hebben ook een beschermende functie, zo zit er een laagje vet om alle vitale organen (denk aan hart, lever, nieren en hersenen). En het laagje vet, net onder onze huis, waar wij nogal eens ruzie mee hebben heeft dus ook een functie, namelijk het isoleren van het lichaam. Teveel onderhuids vet zorgt ervoor dat dit niet meer in balans is en dan zul je meer nadelen ondervinden dan voordelen.


Als laatste hebben vetten nog een hele belangrijke functie: het vervoeren van vitaminen en het zijn van een ‘honger remmer’. De vitaminen A,D,E en K zijn vetoplosbaar en dat betekend dat ze niet in water kunnen oplossen en dus op een andere manier van de mond naar de plaats van bestemming moeten komen. Vitamine A kan met behulp van vet ook nog eens veel beter worden opgenomen. Het duurt ongeveer 3,5 uur voordat de maag ‘klaar is’ met het opnemen van vetten* en tot die tijd heb jij dus geen honger!

*dit geldt voor de onverzadigde ‘goede’ vetten. Dus niet voor de vetjes die je kan vinden in een cheeseburger of een bakje mayo!

Transvetzuren. Waarschijnlijk heb er je wel eens van gehoord, weet je dat het niet super gezond is, maar weet je eigenlijk niet zo goed waarom. Ik ga je nu in het kort proberen uit te leggen waarom je deze ‘dingen’ ECHT MET JE LEVEN MOET VERMIJDEN! Zoals het in mijn boek staat:

Trans-Fatty Acids: unwanted at Any Levels

Transvet is een vetzuur dat wordt omgezet door hydrogenering van onverzadigde vetzuren (lees: de onverzadigde vetzuren = goed worden omgezet in verzadigde vetzuren = slecht). Dit transvet is vooral te vinden in gefrituurd voedsel, gebakken voedsel en koekjes/snoepjes ect. Samengevat: bewerkt voedsel (processed foods). Waarom is dit dan zo slecht? Deze verzadigde vetten stimuleren de productie van LDL (slecht cholesterol) en remmen de productie van HDL (goed cholesterol). WOW!


Vetten zijn dus heel belangrijk voor je lichaam maar ze kunnen ook heel vervelend zijn. Zorg er dus voor dat je voornamelijk onverzadigde vetten (voornamelijke plantaardige producten) binnenkrijgt en zo min mogelijk verzadigde vetten (voornamelijk in dierlijke producten). Voor meer informatie over het soort vet zie etiket van het product! Dus vanavond lekker bank hangen met een zak chips? 😉

Liefs,

Maartje

Bron: McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2015). Exercise Physiology . In W. D. McArdle, F. I. Katch, & V. L. Katch, Excercise Physiology Nutrition, Energy and Human Performance (8e editie ed., p. 1028). Philadelphia: Wolters Kluwer Health.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s