All about Vitamines – STUDENTENVOER

Unknown

Welkom bij weer een nieuwe studentenvoer blog! In deze blog ga je heel veel te weten komen over vitamines; waarom, waarin en de functie in het lichaam. 

Je hoort vaak: dit is super gezond, zit boordevol vitamines! ‘Eumh ja oké’, maar wat doen die vitamines dan eigenlijk? ONTZETTEND VEEL EN NIKS. Tegelijkertijd. Knap hé!

Vitamines zijn essentieel, dit betekend dat je niet zonder kunt. Een aantal vitamines kan je lichaam zelf maken en een aantal moet je door middel van voedsel binnenkrijgen, oké easy toch?! Nou, een aantal vitamines zitten alleen maar in een bepaald aantal producten en als jij dit net niet lust of niet eet om andere redenen kan dat ontzettend vervelend uitpakken. Aan de andere kant is een overschot aan vitamines ook niet goed. Vitamine C en de B-complex vitamines plas je weer uit als je er teveel van binnenkrijgt, deze zijn namelijk water-oplosbaar. De rest van de vitamines (A, D, E en K) zijn vet-oplosbaar en deze gaan in je weefsels zitten als je er teveel van binnenkrijgt en dit is ontzettend vervelend. De meest voorkomende klachten van een ‘overdosis’ aan vitamines zijn hoofdpijn, braken, diaree en klachten aan de nieren.

Funny love quote. I think you're suffering from a lack of vitamin me. Simple trendy design.

Oké, maar wat is dan de rol van vitamines in het lichaam? Het maken van energie is het hoofddoel in het lichaam, hierdoor blijven alle processen in het lichaam op gang en kan jij doen wat je leuk vindt (sporten, slapen, feesten ect.) Maar vitamines leveren geen energie en gebruiken geen energie, wat ze wel doen is essentiële linkjes leggen en het reguleren van het metabolisme (energiehuishouding), dus toch iets met energie!!

Hieronder even een klein schemaatje met de vitamines, in welke producten je ze kan vinden en de functie. Makkelijk, overzichtelijk, kort en bondig.


Vitamine A – groene groentes – visueel pigment (zicht)

Vitamine D – olie en zuivelproducten – stimuleert de groei en helpt bij het opnemen van calcium (stevigheid van de botten).

Vitamine E – zaden en groene bladgroentes – functioneert als een antioxidant en gaat het kapotmaken van cellen tegen.

Vitamine K – fruit, groene bladgroentes en vlees – stimuleert bloed en zorgt voor het hele van wonden (bloedklontering)

Vitamine B-complex (dit zijn 8 verschillende vitamines maar ik noem even de overeenkomende kenmerken) – groentes, ei en vlees/vis – helpen het metabolisme (lees: houden de energiehuishouding op orde)

Vitamine C – citrus fruit, tomaat en groene pepers – stimuleren collageen (sterk houden van nagels, haren en botten)


Vitamines zijn dus belangrijk. Inspiratie nodig om met deze vitamines te koken? Hieronder een aantal linkjes met receptjes die ‘boordevol vitaminen’ zitten 😉

Couscous salade

ontbijt pannenkoekjes

fruit salalade

bananenbrood

watermeloen smoothie

gevulde wraps 

Liefs,

Maartje ♥

Bron: McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2015). Exercise Physiology . In W. D. McArdle, F. I. Katch, & V. L. Katch, Excercise Physiology Nutrition, Energy and Human Performance (8e editie ed., p. 1028). Philadelphia: Wolters Kluwer Health.

6d67cf035e9009f5463820d0acf8e743--vitamin-a-always-remember

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s