Dingen die je echt moet weten over een koortslip

“Gadver, wat heb jij daar op je lip zitten?”

“Is dat besmettelijk? Eeiiuwl!”

“een koortslip toch?”

“Dat is toch Herpes? Ja, zo’n SOA!”

Als je ooit een koortslip hebt gehad dan zullen deze uitspraken welbekend voorkomen. Mensen weten er eigenlijk helemaal niks vanaf en dan oordelen ze op wat ze zien. Niet cool.

Op het moment heb ik er weer last van en daarom besloot ik er een blog over te schrijven, om alle onduidelijkheid uit de wereld te helpen.Het eerst wat mensen roepen die denken er iets vanaf te weten is dat het Herpes is. Dan klopt, gedeeltelijk dan. Je hebt twee vormen van Herpes:

 1. HSV-type 1
 2. HSV-type 2

Koortslip wordt veroorzaakt door type 1 en een SOA door type 2. HSV-type 1 is een virus dat zich schuilt houdt in de zenuwbanen van de huid, omdat het virus (ook al is de koortslip genezen) steeds weer terugtrekt in die zenuwbaan kom je er niet vanaf. Als je eenmaal besmet bent blijf je dit voor de rest van je leven. Dit is ook de reden dat je vaak op dezelfde plek last hebt van een koortslip.

Is een koortslip gevaarlijk? Nee. Is het vervelend en soms pijnlijk? Ja. En dat is ook precies de reden dat vervelende opmerkingen over een koortslip zo hard aankomen. Ik schaam me er ook altijd voor, terwijl het iets is waar ik niks aan kan doen. Ik heb het ooit gekregen en soms dan komt het gewoon op.

Oorzaken

De oorzaak van een koortslip is eigenlijk alleen besmetting. Dus als iemand anders met een koortslip op een manier met jou in aanraking komt (bijv. zoenen). Een tweede keer dat je een koortslip krijgt komt door een verlaagde weerstand, ziek zijn (koorts!!) of verbranding in de zon.

Genezing

Een koortslip geneest vanzelf, na ongeveer 10 dagen is het helemaal genezen. Wil je toch zelf iets doen?

 • Raak de koortslip zo min mogelijk aan. Zorg ook dat andere niet uit jou glazen drinken ect.
 • Er zijn speciale ‘koortslip-zalfjes’ te koop bij een supermarkt of een drogist, dit kan in een vroeg stadium zorgen dat de koortslip minder heftig wordt en sneller geneest. Totale voorkoming door deze zalfjes is niet mogelijk.

Ik hoop dat jullie nu iets meer te weten zijn gekomen over het fenomeen: koortslip en mij (en anderen met een koortslip) dus ook iets beter begrijpen. Mocht je zelf last hebben van een koortslip, dan hoop ik dat je het nu iets meer begrijpt wat het is en hoe het werkt, zodat je antwoorden kan geven op alle mensen die vragen ‘wat je op je lip hebt zitten’.

Liefs,

Maartje

Bron

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Simone schreef:

  Wat we echt heel belangrijk is om te weten is dat een koortslip echt Hee gevaarlijk is voor pasgeboren baby’s! Die mag je echt NIET zoenen en dat vergeten mensen helaas nog wel eens.

  Like

  1. Marieke schreef:

   Ja inderdaad! Het is echt levensgevaarlijk voor baby’s.

   Like

 2. Ilse schreef:

  Super interessant Maart!

  Like

 3. Marieke schreef:

  Ik heb echt zo vaak last van die dingen.. Ik smeer er altijd crème op, maar dat is eigenlijk ook geen gezicht. En dan wordt je nog veel meer aangekeken ook.
  Wat voor mij heel goed helpt is producten eten met extra lysine erin (soms slik ik ook nog extra lysine), of zinkzalf op de koortsblaar smeren. En proberen mijn weerstand zo hoog mogelijk te houden. Bij een tentamenweek slik ik al extra vitaminen, want door de stress komt er nog veel sneller een koortsblaar. Maar helaas, ook ik loop er nu met eentje rond..

  Like

  1. Maartje Bregman schreef:

   Het hangt in de lucht denk ik! Maar niks aan te doen helaas..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s