Het algoritme op instagram: vriend of vijand?

DSC01709
Photo by Lisanne | @lisannevdbr.photography

De laatste tijd zie ik steeds meer bloggers/influencers die wanhopig in hun story een berichtje plaatsen waar ze hun volgers oproepen om ‘bericht meldingen’ in te schakelen. Want instagram heeft het ‘algoritme’ weer eens aangepast en hierdoor zouden hun berichten niet meer zoveel mensen bereiken als dat ze gewend zijn. Dit is dan ‘dé manier’ om dit op te lossen.

Wat gebeurt er als je ‘bericht meldingen’ inschakelt?

Elke keer als er een bericht wordt geplaatst, op het account waarvan jij de meldingen hebt ingeschakeld, krijg jij een pop-up berichtje op je telefoon. Ontzettend irritant als je het aan mij vraagt, maar goed. Ik vind namelijk iedereen die ik volg super leuk en ik wil heel graag van iedereen alle berichtjes zien – met de kleine 250 accounts die ik volg is dit prima te overzien. Als ik voor iedereen de ‘bericht meldingen’ inschakel dan zou ik dus zeker zo’n 250 (!!!) pop-up berichtjes per dag op mijn telefoon krijgen. Mijn reactie? Juist niet liken en reageren..

Waarom is dat algoritme er eigenlijk?

Het is een eigenschuld, dikke bult gevalletje. Er zijn ontzettend veel bloggers die volgers en likes ‘kopen’. En er zijn dus superveel ‘kaboutertjes’ (lees: mannetjes ergens in China, Japan, Rusland en weet ik veel waar nog meer) die voor geld heel veel accounts aanmaken en daarmee accounts gaan volgen en de berichten gaan liken. De grote baas van instagram – of één van zijn medewerkers of course – is hier achter gekomen en vond dit natuurlijk niet goed. Zo was instagram niet bedoeld! Dus zijn ze als een gek al die nep accounts aan het verwijderen, maar hoe meer ze er verwijderen, hoe meer er weer voor terug komen. Net zo iets als een mug doodslaan, denken dat je er vanaf bent en dan ziet dat er twee voor zijn terug gekomen, heel vervelend..

Wat doet het algoritme dan?

Het zorgt ervoor dat de berichten die een ‘eerlijk’ engagement hebben bovenaan in je ‘feed’ (ook wel: tijdlijn) verschijnen. Een trucje van instagram dus om die ‘kopers’ eruit te filteren.

Engagement is de hoeveelheid likes en reacties ten opzichte van de hoeveelheid volgers die jij hebt.

DSC01797

Photo by Lisanne | @lisannevdbr.photography

Maar, er gaat natuurlijk wel eens wat mis…

Instagram is niet perfect en het is ontzettend lastig om te zien wat de ‘neppe’ volgers en likes zijn, omdat het natuurlijk gewoon accounts zijn die zijn aangemaakt door mensen (nouja, kaboutertjes eigenlijk). Daarom zullen de accounts met veel likes, reacties én volgers bovenaan in je feed komen en zo kan het ‘algoritme’ dus als een nadeel worden gezien door bloggers die hierdoor niet meer zo vaak gezien worden.

Als je googled op ‘instagram algoritme’ krijg je binnen een halve seconde bijna een half miljoen (!) resultaten waarin verschillende bloggers uitleggen ‘hoe je met verschillende trucjes het algoritme kan omzeilen’. Mocht je dus interesse hebben, google maar. Want geloof mij, het werkt (voor mij) voor geen drol! haha! En bovendien vind ik het ook super irritant om te zien dat verschillende bloggers en influencers die ik volg dit soort ‘trucjes’ gebruiken om maar zo veel mogelijk likes en volgers te krijgen, zo hoort het toch niet?

Natuurlijk gebruik ik ook hastags en tag ik accounts in mijn berichten zodat ze gezien worden, maar ik houd het, vind ik zelf, heel beschaafd en te overzien zodat het niet irritant of storend is. Tell me if i’m wrong!!

Nu is natuurlijk de vraag: komt het ‘volgers, likes en reacties kopen’ door het algoritme, of hebben wij (nouja, ik neem niet aan dat ‘wij’ volgers kopen, maar ‘wij’ in het algemeen over heel instagram) er voor gezorgd dat het algoritme is ontstaan?

Wie was er eerder? De kip (het algoritme) of het ei (de ‘kopers’)?

Vriend of vijand?

Zoals ik net al vertelde heeft het algoritme dus nadelen, maar het heeft ook veel voordelen! Zo is er een nieuwe functie ‘aanbevolen voor jou’, wat ik persoonlijk echt heel erg handig vind. Hier staan namelijk als je de foto’s van je tijdlijn allemaal hebt gezien accounts die vergelijkbaar zijn met de accounts die jij volgt. Zo hoef je niet duizenden mensen te volgen, maar kan je wel af en toe een ‘goed presterend’ bericht van ze zien! Wat er dus automatisch ook fijn aan dit algoritme is, is dat als je een bericht hebt die het heel goed doet (lees: veel interactie) dat die dan dus bij andere accounts in het ‘aanbevolen kanalen’ kopje komt te staan en dit is: meer profiel weergave en nog meer interactie! Tipje: als je een reactie krijgt, reageer daar dan op! Dat zorgt voor een hoge interactie en het is natuurlijk super leuk om even iemand te bedanken voor de lieve reactie die ze hebben geplaatst 😉

Wat vind jij? Een vriend of een vijand?

Zo ervaar ik het..

Ik vind het eigenlijk allemaal wel meevallen. Ik merk wel dat ik veel meer interacties heb op mijn account (lees: een half jaar terug had ik zo’n 10-20 reacties per foto, en nu zijn dat er 30-40) waar ik heel erg blij van word! Ik vind het zo leuk om te lezen dat jullie een receptje van mij hebben gemaakt, dat jullie vinden dat ik goed bezig ben als ik een rondje heb gelopen en dat jullie met mij meeleven als ik een pijntje heb! Elke volger waardeer ik enorm (ook al weet ik dat ik door veel van die nepaccounts wordt gevolgd, TERWIJL IK DAT HELEMAAL NIET WIL! Het heeft geen nut om ze te verwijderen, want ze komen – zoals ik al eerder over die muggen zij – net zo hard weer terug.) Elke like, elke reactie en elk privé berichtje – op de ‘i lof u’ en ‘you are smile boetiful’ na – beantwoord ik met liefde en hecht ik heel veel waarde aan.

Het algoritme? Lekker laten en vooral niet te veel aandacht aan besteden. Als je doet wat je het liefste doet, in mijn geval: mijn ontbijt, mijn runfies – run-selfies ;-),motiverende teksten en gezonde receptjes met jullie delen, dan komt het helemaal goed!

Liefs,
Maartje ♥

DSC01738
Photo by Lisanne | @lisannevdbr.photography

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Je schrijft PRECIES op wat ik denk en vind. Ik had het niet beter kunnen verwoorden!! Goede blog Maartje! En ehh I lof joe en joe are fery boetiful blond girl 😍😍😍 x Mo

  Like

  1. Maartje Bregman schreef:

   Zo lief mo! ♥️♥️♥️

   Like

 2. Jana schreef:

  Ooh dit vind ik echt perfect verwoord! Het algortime kan soms stom doen maar ik heb er eerlijk gezegd niet zo veel last van en het is ook niet het einde van de wereld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s