Wetenschappelijk onderzoek: Slapen

Slapen? Ik denk dat niemand het erg vind om in de avond lekker zijn bedje in de kruipen (al dan niet met Netflix of een goed boek). Slapen is ontzettend belangrijk – dat is ook wel algemeen bekend gok ik zo – toch heerst er veel onwetendheid over slapen. Dat zeg ik uit ervaring, want tot vanmiddag had ik eigenlijk geen idee dat je alleen maar kan dromen in je REM-slaap, dat je een goede of een slechter slaper kan zijn (en dat heeft niks te maken met de duur van het slapen) en dat 6.5 uur slaap de optimale hoeveelheid slaap is.

f49465a4bfe16ea5c0566b939b8b1569
bron: pinterest

Oké, hoe ben ik dan in een halve dag zoveel wijzer geworden kan je je dan afvragen. Sterker nog, binnen een uur. Ga eens naar een praatje van een Slaapdeskundige, bijvoorbeeld Ysbrand van der Werf (#nonspon trouwens, gewoon via de studievereniging geregeld). Een uur lang (saaaahaaai) luisteren naar iemand die verteld over slaap (slaapverwekkend?) en daar vol passie (en met een jetlag) staat te vertellen over onderzoeken die hij heeft gedaan. Is stiekem helemaal niet zo saai!

Tijd voor het echte werk. Ik ga jullie namelijk ook even iets vertellen over wat ik tijdens dit ‘college’ heb opgevangen en wat belangrijk is. Eerst zal ik een klein stukje vertellen over slaap (wat en hoe enzo) en daarna over slaap in combinatie met trainen (yes voor de fitgirls onder ons!).

Verschillende stadia in het slapen

Je hebt vast wel eens gehoord (of ervaren) dat slapen in verschillende fasen gaat. Soms slaap je licht, soms juist heel diep en soms droom je. Om gelijk op dat laatste terug te komen; iedereen droomt altijd. Hier ga ik zo dieper op in. De eerste fase van slapen is het ‘knikkebollen’ – ogen draaien weg, oogleden zakken naar beneden, je denkt: ik ben moe, ik ga naar bedje toe. De tweede en derde fasen zijn het ‘licht slapen’, over de functie van deze fase is nog niet zoveel bekend behalve dat het nodig is om in de vierde fase te komen. De vierde fase is de beste; in deze fase rust je uit, leer je, herstel je, noem maar op. Alles wat bekend is over slapen waar het allemaal wel niet goed voor is gebeurt in deze fase. Dan heb je nog de laatste fase: de REM-slaap (Rapid Eye Movement). Alléén in deze fase kan je dromen. Dit is de fase waarop de hersenactiviteit gelijk is aan het ‘wakker zijn’ maar er hele snelle en vooral grote oogbewegingen worden gemeten. Het blijkt zelfs dat deze oogbewegingen te linken zijn aan de droom die je op dat moment hebt (Wow!). Deze cyclus van zes fasen herhaald zich de hele nacht door, één cyclus duurt ongeveer 90 minuten.

5a23bc7f967ff1c4c676f973f04f7a2f
bron: pinterest

Slapen en presteren

Het leuke aan slapen is dat je hersteld, leert en weer wakker wordt (tenminste, dat is wel de bedoeling). Als je dat weer fris en fruitig wakker bent geworden heb je geleerd, ben je herstel en ready voor een nieuwe dag. Er is onderzoek gedaan in Amerika (uit mijn hoofd) onder 2 miljoen deelnemers waaruit is gebleken dat de optimale hoeveelheid slaap zes en een half uur is. ZES EN EEN HALF UUR. Ik vind dat dus echt bizar weinig – nou blijkt ook wel dat het heel erg persoonsgebonden is, maar toch blijft het bizar. Ik dacht zelf altijd dat 8 uur normaal was namelijk. Maar niet dus.

Wat gebeurt er dan als je goed slaapt: JE LEERT! Leren terwijl je aan het slapen bent klinkt als een droom (hah!) en is nog waar ook. Het is zelfs zo dat als jij kijkt naar iemand die iets doet (wat jij bijvoorbeeld nog niet kan), dan gaat slapen en de volgende dag het ook doet je hebt ‘geleerd hoe het moet (artikel). Het maakt in principe niet uit op welk tijdstip van de dag je iets ‘aanleert’ (dat kan door het zelf uitvoeren of er naar kijken, zelf uitvoeren werk uiteraard wel beter), als je daarna gaat slapen treedt er een effect op waardoor je het net iets beter kan de volgende dag.

Mocht je dus een belangrijke wedstrijd hebben of wil je graag ‘leren’ hardlopen/sport in het algemeen. Zorg er dan dus voor dat je het eerst doet vervolgens lekker gaat slapen en het daarna weer doet 😉 – vergeet natuurlijk niet dat als je een hele intensieve training doet dat het herstellen iets langer dan een dag kan duren!

Tips voor een betere nachtrust

Sommige mensen zijn goede slapers en sommigen zijn slechte slapers, daar kan je niks aan doen. Over het algemeen is de ‘jeugd’ een goede slaper en naarmate ze ouder worden, worden ze steeds ‘slechtere’ slapers (dit is overigens geen lineaire lijn maar meer een schatting, gemiddeld genomen).

  • Maak de tijd dat je in bed ligt korter. Zo zorg je dat je ’s avonds meer moe bent en dus sneller in slaap valt.
  • Neem geen slaappil. Dit werkt maar tijdelijk en je kan er verslaafd aan raken.
  • Melatonine kan overigens wel, dat is een lichaamseigen hormoon. Maar ook hiervoor geld: als je zonder kan, neem het dan niet!
  • Maak jezelf moet – topsporters bijvoorbeeld slapen echt ongelofelijk lang (veel langer dan gemiddeld) om maar te zorgen dat ze hun lichaam genoeg rust geven. Omgekeerd werkt het dus ook; veel vragen van je lichaam is makkelijker slapen. (ook hierbij geldt: sla niet door.)
f61a10b3ec3c9ec7b58475ed23547d57
bron: pinterest

Oké, ik heb wel weer genoeg gepraat denk ik! Ik hoop dat jullie het interessant vonden en er iets aan hebben. Wil je er nou meer over weten klik dan even op dit linkje.

Liefs,
Maartje

Ps. “Heb jij ook wel eens het gevoel dat je letterlijk in slaap valt? Dat klopt! Soms treedt de spierverslapping in voor de cognitieve slaap. Dit geeft een gevoel van gewichtloosheid, waardoor we denken dat we vallen.” – Ysbrand van der Werf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s