Waarom iedereen zou moeten beginnen met Crossfit in 2019

Zoals je misschien op mijn instagram voorbij hebt zien komen ben ik nu ruim een maand bezig met Crossfit! Het is uitdagend, een community, ontzettend zwaar maar tegelijk super verslavend! Ik ben als een blok gevallen voor deze sport, en mocht jij het goede voornemen hebben om meer te gaan sporten (of überhaupt te beginnen met sporten) dan moet je dit zeker eens proberen!

Note: ik sport bij Primate Performance in Eindhoven, deze blog is gebaseerd op mijn ervaringen die ik hier heb opgedaan. Het kan dus zo zijn dat er bepaalde dingen niet helemaal overeen komen met hoe jij het zou ervaren bij een andere crossfit-community.

Note 2 (voor de foto’s die te zien zijn in deze blog): serieuze blikken, onderkinnen en tekenen van vermoeidheid gegarandeerd

Wat is crossfit?

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd.

strongfitcommunity.nl

Deze definitie vond ik op internet en ik vond hem eigenlijk wel heel goed bij mijn ervaring tot nu toe passen. Wel zou ik er nog aan toevoegen dat het in een community plaatsvindt waar mensen elkaar stimuleren, motiveren en uitdagen. ‘Ik kan het niet’ is een verboden zin, maar je mag er zo lang over doen om het goed uit te voeren als dat je zelf nodig hebt. Het leuke aan crossfit is dat je nooit ‘uitgeleerd’ bent, er is zo ongelofelijk veel variatie binnen deze sport, het is bijna onmogelijk om alles te kunnen. Dit lijkt dan misschien heel nutteloos aangezien je het nooit allemaal perfect gaat kunnen, maar dat is zeker niet het geval. Door elke keer weer nieuwe dingen uit te proberen leer je ontzettend veel verschillende takken van deze sport kennen, op het ene onderdeel ben je misschien is minder goed, terwijl je op het andere onderdeel knetter goed bent! Het leukste vind ik dat ik elke les weer iets nieuws leer, waar je begint bij niveau -98 merk je dat je na een aantal repsal een stuk behendiger wordt, dit houdt je gemotiveerd en zorgt ervoor dat je, hoe zwaar het ook is, het ontzettend leuk gaat vinden!

Fysieke voordelen van crossfit

  • Tijdens de WOD (Workout Of te Day) worden grenzen verlegt, dingen die je nooit dacht te kunnen worden opeens tastbaar en haalbaar!
  • Conditie wordt giga mega goed!
  • Lichamelijke veranderingen; leniger, atletischer & ontzettend sterk (zonder gelijk eruit te zien als een bodybuilder. Wat overigens natuurlijk ook mogelijk is met crossfit hoor😉)
  • Je traint altijd het hele lichaam, geen legday meer dus!
  • Focus ligt niet op gewicht verliezen maar het halen van doelen en prestaties
  • Je traint ontzettend breed omdat er oefeningen van allerlei verschillende disciplines wordt toegepast tijdens de lessen.
  • Vindt je sporten snel saai? Dan MOET je dit leuk vinden
  • En als laatste; gegarandeerd spierpijn. Dan weet je tenminste zeker dat je iets goed hebt gedaan! 😉👍🏼

Manners.nl zegt het volgende over crossfit:

“Zelfs wanneer je voorheen 6 dagen per week in de sportschool te vinden was, aan hardlopen of zelfs triatlons deed. De intensiteit van CrossFit is namelijk echt next level, waardoor je binnen één les al ontdekt dat je niet zo fit bent als je misschien dacht.

Haha! Weet waar je aan begint he 😉 Alleen geschikt voor mensen die van een uitdaging houden en niet bang zijn om ontzettend sterk en fanatiek te worden!

Mentale voordelen van crossfit

Omdat het een community is, heb je er metaal heel veel aan. Als je ziet dat iemand anders net een iets zwaarder gewicht pakt, of net iets meer reps doet dan motiveert dat om ook net een stapje harder te werken. Bovendien zijn er veel spelvormen waarin je wordt uitgedaagd om zo snel mogelijk zoveel mogelijk herhalingen uit te voeren.

Let wel op goede begeleiding!

Crossfit is een ontzettend technische sport, zeker omdat er vaak zware en grote gewichten worden gebruikt is de kans op blessures zeker aanwezig. Zorg ervoor dat je bij een goede sportschool of box zit waar de begeleiding professioneel en persoonlijk is!

>> Ik zit bij deze crossfit community in Eindhoven-noord

Liefs,

Maartje


Foto’s:

WOD photography

Bronnen:

http://www.manners.nl

http://www.strongfitcomminty.nl

http://www.drogespieren.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s