Voor de zekerheid even langs de fysio

Fotografie: Ela Kmiecik

Tijdens mijn duurloopje zondag voelde ik de laatste 4 á 5 kilometer een brandend gevoel in mijn hiel. Oh, dat zal wel weer een blaar zijn. Ik had immers net gloedje nieuwe New Balance, en na mijn hele carrière op ASICS gelopen te hebben moesten mijn voeten zeker gewoon even wennen aan het nieuwe schoeisel. Ik liep door, de pijn vervaagde. Na mijn training had ik vooral last van spierpijn in mijn bovenbenen en was van mijn hiel geen pijntje meer te bekennen. Tot ik gister schoenen aan wilde trekken die nauw sluiten om mijn enkels. Lopen was niet mogelijk, het begon te steken aan alle kanten.

Ik liep naar college, met lopen voelde ik mijn hak. Ik studeer fysiotherapie, dus ik had wel redelijk in de gaten waar de pijn zat en dat het om de aanhechting van de achillespees op de calcaneus ging (zie de afbeelding hieronder). Een jongen uit mijn klas deed een hypothese, maar al discussiërend kwamen we erachter dat het verstandig was om even langs de ‘echte’ fysio te gaan.

bron

Twee uur later liep ik de fysio praktijk binnen. Met mijn verhaal en wat testjes kwam ze er al snel achter:

  • Overbelasting
  • Geen scheuren of grote problemen
  • Irritatie

En dus was haar advies:

Geef het even de tijd om te herstellen, het is over-geprikkeld geraakt en daardoor een beetje gaan irriteren. Je mag trainen, maar zorg dat je de pijngrens niet over gaat en je moet dus heel goed gaan luisteren naar je lichaam. De pees is een stugge structuur die niet goed is doorbloed waardoor het herstel langzaam gaat, houdt rekening met 6-12 weken. Als je geen pijn hebt mag je alles doen wat je wilt wat mij betreft, maar wees streng en dit signaal van overbelasting geeft je lichaam niet voor niets.

– De fysio mevrouw uit Eindhoven

Ze tapete een mooi sterretje “om de druk wat te verlichten” en stuurde me naar huis. Oké, hier kan ik wel wat mee. Ik trok mijn (oude) hardlopers aan en waagde een langzaam rondje van vijf kilometer. Het ging goed, ik had geen last! Dit gaat goed komen!

fotografie: Ela Kmiecik

Maar…

Ik ga de komende weken op gevoel lopen. Dat betekend dat ik wellicht ga afwijken van mijn loopschema zoals ik die de afgelopen zeven (!) weken heb gehanteerd. Mijn doel is om nog wel vier keer per week te gaan lopen, maar de afstand en de snelheid hangt dus heel erg af van wat mijn lichaam toe laat. Ik houd jullie op de hoogte, maar voor nu in elk geval redelijk goed nieuws dus allemaal gelukkig 🙂

Liefs,
Maartje

Tijdens de Marathon van Utrecht loop ik tegen kanker en daarvoor heb ik sponsoren nodig. Voor meer informatie en doneren klik deze link. (of kopier deze URL: https://acties.kwf.nl/fundraisers/maartjebregman/utrecht-marathon) Alvast super bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s